Als je na je 50ste onverhoopt op straat komt te staan is het nooit te laat voor een carrière switch.

In juni dit jaar ben ik begonnen met een nieuwe carrière. Niet in mijn werkleven, maar als keeper bij een hockey elftal! Ik had nog nooit in een team gespeeld, nul ervaring met hockey spelen, laat staan keepen en toch ben ik via de kinderen bij het hockey terecht gekomen. Zo zie je maar, alles kan, ook na je 50ste.

De uitdaging

 

Enige tijd geleden nam een oud-klasgenoot contact met mij op. Hij is 53 jaar, heeft 18 jaar bij een bedrijf gewerkt en is nu op straat komen te staan. Gelukkig is dit wel in goed overleg gegaan. Op LinkedIn noemen ze dit: Open to work, een mooie positieve term vind ik.

 

Ik dacht meteen: Dit vind ik leuk, hem helpen aan een nieuwe carrière.

 

Deze oud-klasgenoot van mij (Alfred) zoekt een leuke baan, passend bij de ervaring die hij heeft. In zijn zoektocht komt hij steeds functies tegen die goed bij hem passen, maar veel functies vallen af om hij te letterlijk de tekst leest van de vacatures. Hierin staan vaak dezelfde soort teksten; ervaring met dit systeem, HBO niveau, Green belt, Black belt, Lean Sigma…

Alfred weet heel goed waar ze het over hebben in de vacatures, maar hij vindt het lastig om te solliciteren want hij heeft geen HBO diploma en heeft niet gewerkt met deze werkmethodes. Ik wilde heel graag helpen, een kandidaat met een hartstikke mooi CV, heel stabiel, veel werkervaring als Quality Assurance employee/manager. Kansen genoeg!

In ons gesprek legde ik uit, dat als je 53 bent en je hebt al 18 jaar werkervaring, dat je dan echt wel op een ander niveau zit dan MBO en dat je dan echt wel HBO werk- en denk niveau hebt. Hij zag toch wel beren op de weg want hij heeft niet gewerkt met al die werkmethodes. Deze bepaalde werkmethodes worden vaak binnen een productie omgeving gebruikt. Het gaat bijvoorbeeld over dat je een bepaalde route moet lopen, het opbergen van materiaal op een bepaalde manier, specifieke kwaliteitsnormen etc.

Ik vroeg hem: Heb jij niet met zo een methode gewerkt? Ja dat heb ik zeker, ik werkte met een Japanse methode. Ik vertelde hem dat dit een soortgelijke methode is. Daar had Alfred nooit bij stil gestaan. Hij werkte met een interne benaming, eigen software. Dit heet dan toevallig anders, maar werkt net zo, bleek.

 

We zijn samen aan de slag gegaan, ik heb hem verteld dat bedrijven zijn cv juist interessant vinden. De arbeidsmarkt is krap nu, ga gewoon het gesprek aan, ik weet zeker dat ze jou willen met jouw ervaring!

 

We hebben verschillende gesprekken gevoerd, ik heb Alfred uitgelegd dat je op een andere manier kunt solliciteren, dat je je zelf echt niet hoeft te verloochenen, maar jezelf slim en goed presenteren kan presenteren bij een nieuwe werkgever. Je kunt veel meer dan er op je CV staat. In deze nieuwe wereld, na 18 jaar hetzelfde bedrijf, moet je even wennen aan nieuwe namen en titels. Maar je bent zeker capabel genoeg om gewoon aan het werk te komen in jouw vakgebied.

Het resultaat: Hij mag op gesprek bij een bedrijf waar ik voor werk en bij een ander bevriend bedrijf.

Ik help als recruiter heel graag iemand die open to work is of een carrière switch wil maken, dit ligt vaak dichter bij dan je denkt. Ik vind het super leuk je te helpen!

 

Liefs Petra